"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Κουτσομπολιό

Κουτσομπολιό και Ανθρώπινες Σχέσεις !!!!

…από τη Γεωργία Τριανταφύλλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

 

 

Κουτσομπολιό ή Κοινωνική Κριτική… Σίγουρα όπως και να αποκαλέσουμε αυτή τη συμπεριφορά, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και προφανώς θα υπάρχει στις ζωές όλων μας. Είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης συμπεριφοράς… Όλοι έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια θέση, άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοτε σε μικρότερο… Γιατί όμως κουτσομπολεύουμε???? Μας αρέσει? Διεγείρει κάποιες αισθήσεις μας ? Μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί? Ή αποδεκτοί? Είμαστε εμείς εκείνοι που ενημερώνουμε για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο χώρο όπου κινούμαστε και έτσι μας έχουν όλοι «ανάγκη»?... Πολλά τα ερωτήματα…

 

 

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το κουτσομπολιό να είναι απελευθερωτικό, όταν γίνεται σε πολύ χαμηλό βαθμό και με όρια σεβασμού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δεσμευτικό και μας παρασύρει… Το κουτσομπολιό είναι ουσιαστικά μια συνειδητή προσπάθεια διάδοσης πληροφοριών σχετικά με κάποιο άτομο ή μια κατάσταση που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από κακόβουλη και αρνητική πρόθεση. Έχουμε όμως σκεφτεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτός ο αρνητικός σχολιασμός, τόσο στο άτομο που αναφερόμαστε ή στην κατάσταση, αλλά και σε εμάς τους ίδιους? Γιατί το κουτσομπολιό χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος της αλήθειας ή της αλήθειας που εμείς φανταζόμαστε και δημιουργεί εντυπώσεις… και αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του… μια εντυπωσιακή και πικάντικη ιστορία!!!

Πριν λοιπόν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία καλό είναι να εξετάσουμε γιατί το κάνουμε, που αποσκοπούμε, και το σημαντικότερο πως μπορεί να νιώθει ο άλλος – ειδικά σε περιπτώσεις που δεν έχουμε ακούσει και τη δικιά του ιστορία – και τι συνέπειες θα έχει όλο αυτό σε όλους μας...

 

Ποια ανάγκη όμως εκφράζεται μέσα από το κουτσομπολιό? Σίγουρα για τον καθένα το κουτσομπολιό εξυπηρετεί και εκφράζει διαφορετικές ανάγκες, υπάρχουν όμως κάποιες κοινές ανάγκες που καλύπτει αυτή η «κοινωνική κριτική». Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

 

  • Η ανάγκη αποδοχής. Να ανήκει δηλαδή το άτομο σε μια κοινωνική ομάδα και να είναι αρεστό και αποδεκτό από όλους.
  • Η ανάγκη για απόκτηση ενός συγκεκριμένου ρόλου σε μια ομάδα. Το άτομο έχει συγκεκριμένο ρόλο, να ανταλλάσει πληροφορίες, να ενημερώνει για το τι συμβαίνει, να σχολιάζει και να κρατά στην ουσία ισχυρές σχέσεις με τους άλλους.
  • Η ανάγκη της επιβεβαίωσης. Το άτομο προβάλλει κάποιο θέμα που «τραβάει» το ενδιαφέρον των άλλων, άρα νιώθει ότι προσφέρει στην ομάδα και έτσι γίνεται ακόμα πιο αγαπητό και συμπαθητικό.

 

Συνήθως τα άτομα που κουτσομπολεύουν ή θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις, είναι άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση και χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό για να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες τους.

 

Μην ξεχνάμε όμως : ότι όταν ένα άτομο κουτσομπολεύει κάποιον σε κάποιον άλλον, τότε σίγουρα κουτσομπολεύει και εσάς σε κάποιον άλλον, κτλ…

 

Παν Μέτρον Άριστον!!! Σεβασμό στον κάθε συνάνθρωπο, γιατί αυτό δείχνει σεβασμό και στον ίδιο μας τον εαυτό…