"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Μην αναβάλλουμε άλλο να ακούμε τον εαυτό μας, να τον αγκαλιάσουμε και να τον αγαπήσουμε…

love-yourself

 

της Γεωργίας Τριανταφύλλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

Integrative Psychotherapeutic Counselling

ΜSc Foundations in Clinical Psychology

 

 

 

Πόσο εύκολο είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας? Με τα θετικά μας και τα αρνητικά μας… Έχουμε άραγε την επιλογή αυτή? Η αυτοεκτίμηση είναι επιλογή, όχι αυτονόητη και σίγουρα θέλει προσπάθεια. Το αν λοιπόν αγαπάμε ή όχι τον εαυτό μας ουσιαστικά μας το δείχνει η ίδια μας η πορεία, η ίδια μας η ζωή, οι επιλογές μας σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Το δείχνει το σώμα μας, το δείχνει η ψυχή μας…

 

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας, σεβόμενοι τις ανάγκες μας αλλά σεβόμενοι και τον άλλον, είναι πολύ σημαντικό. Συνήθως στην ελληνική κοινωνία έχουμε μεγαλώσει με το να αγαπάμε τους άλλους, να τους φροντίζουμε και να ξεχνάμε τον εαυτό μας.

 

Για να μπορούμε όμως να βοηθήσουμε ή να αγαπήσουμε τους άλλους, χρειάζεται να μπορούμε να βοηθήσουμε και να αγαπήσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Αν δεν είμαστε εμείς ευτυχισμένοι και επαρκής συναισθηματικά, δυστυχώς δε μπορούμε να κάνουμε ευτυχισμένους και τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας.

 

Μπορούμε λοιπόν να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας? Είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα κοινωνικά / οικογενειακά μας βιώματα? Η απάντηση είναι ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε και σιγά σιγά να αγαπήσουμε αυτό που είμαστε, με τα θετικά μας και τα αρνητικά μας (άλλωστε και τα δύο μας χρησιμεύουν στη ζωή μας).

 

 

 

Τι μπορούμε να κάνουμε:

 

  1.   Να Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας και να μην θεωρούμε δεδομένα τα καλά μας στοιχεία, τις ικανότητές μας και τις δεξιότητές μας.
  2.   Να Σημειώνουμε τα θετικά μας σημεία και να προσπαθούμε να τα ενισχύσουμε. Παράλληλα να παρατηρούμε και τα αρνητικά μας και έχοντας ως εφόδια τα θετικά μας χαρακτηριστικά, να προσπαθούμε να τα μειώσουμε και να τα διορθώσουμε, εφόσον είναι δυσλειτουργικά για την καθημερινότητά μας και για τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους.
  3.   Να Αναδεικνύουμε τα ωραία μας εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά
  4.   Να Φροντίζουμε τον εαυτό μας τόσο σε επίπεδο οργανικό, ψυχικό όσο και σε επίπεδο σώματος (διατροφή, γυμναστική, εξωτερική εμφάνιση)
  5.   Να Σεβόμαστε τον εαυτό μας
  6.   Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η όποια «αποτυχία» μπορεί να μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, όμως από κάθε δυσκολία μπορούμε να κρατήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, να μάθουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.
  7.   Να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους θετικούς, αληθινούς που ξέρουμε ότι μας αγαπάνε.
  8.   Να μάθουμε να διεκδικούμε σωστά. Σωστή διεκδίκηση σημαίνει ότι είμαστε τίμιοι, ανοιχτοί, υπεύθυνοι, διεκδικούμε σεβόμενοι τα δικαιώματά μας αλλά και τα δικαιώματα των άλλων.
  9.   Να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Να αυξήσουμε τα «θέλω» και να μειώσουμε τα «πρέπει»
  10. Να έχουμε ευχάριστες, ήρεμες, και χαλαρωτικές στιγμές. Άλλωστε οι στιγμές έχουν αξία.

 

 

Και φυσικά να χαμογελάμε περισσότερο…

 

 

Πως λοιπόν θα μας αγαπήσουν οι άλλοι, αν δεν αγαπήσουμε και αν δεν αγκαλιάσουμε πρώτοι εμείς τον εαυτό μας? Πώς να ακούσουμε τις ανάγκες των άλλων, αν πρώτα δεν ακούσουμε τις δικές ανάγκες?

 

Μην αναβάλλουμε άλλο να ακούμε τον εαυτό μας, να τον αγκαλιάσουμε και να τον αγαπήσουμε…