"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Χρήματα και Σχέσεις

Χρήματα και Γάμος

της Γεωργίας Τριανταφύλλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Στη σημερινή εποχή και ειδικά στη δεδομένη χρονική στιγμή, όλα κινούνται γύρω από τα χρήματα. Από αυτά που έχουμε, από αυτά που δεν έχουμε, από αυτά που θα θέλαμε να είχαμε...

Τα χρήματα, λίγα ή πολλά, επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, και συγκεκριμένα τις προσωπικές ερωτικές σχέσεις. Τα οικονομικά ζητήματα είναι από τα σημαντικά θέματα μέσα σε μια σχέση, αφού σε πολλές περιπτώσεις αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της ασφάλειας που έχουνε τα άτομα, τις προσδοκίες τους, τις ελπίδες και τα όνειρά τους.

Σε μια σοβαρή λοιπόν σχέση, ανεξάρτητα τη διάρκειά της, και πολύ περισσότερο σε έναν γάμο, ένας από τους καυγάδες που θα αντιμετωπίσει το ζευγάρι, είναι τα χρήματα… Αρκετά άτομα αξιολογούν τη σχέση τους με βάση τα χρήματα, τη διαχείριση που κάνει ο σύντροφός τους στα οικονομικά, την αξία, για παράδειγμα ενός δώρου, και όχι τη χειρονομία. Ακόμη και εκείνοι που μπορεί να λένε, σημασία έχει η χειρονομία, σημασία έχει που με θυμήθηκε, παρόλο αυτά, μέσα τους ενδέχεται να σκέφτονται την αξία του δώρου και με αυτό τον τρόπο μετράνε την αγάπη του συντρόφου τους ή προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα συναισθήματά του.

Σε έναν γάμο ειδικά, η οργάνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για μια ήρεμη και ουσιαστική συμβίωση.

 

Τα συνηθέστερα θέματα σε μια σχέση που οδηγούν στη σύγκρουση είναι :

  • Το οικονομικό επίπεδο των ατόμων, αλλά και της πατρικής τους οικογένειας
  • Η αντίληψη που έχει το κάθε άτομο σε σχέση με τα χρήματα και τη διαχείριση αυτών
  • Μερικές φορές, το ένα άτομο «εκβιάζει» το άλλο άτομο σχετικά με τα χρήματα
  • Σπατάλη, κακή διαχείριση. Πολλές φορές τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα από τα έξοδα και δεδομένου ότι ζούμε σε μια καταναλωτική κοινωνία, οι ανάγκες για κοινωνική επίδειξη αυξάνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρέη (δάνεια, πιστωτικές κάρτες) που μετά δεν μπορούν να αποπληρωθούν και δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα.
  • Η ενίσχυση από την οικογένεια την πατρική. Το ζευγάρι χάνει την αυτονομία του με αυτό τον τρόπο και έτσι δημιουργούνται προστριβές τόσο ανάμεσα στους συντρόφους όσο και ανάμεσα στους συντρόφους με τους γονείς.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε?

  • Επικοινωνία. Το ζευγάρι επιβάλλεται να μιλάει ανοιχτά τόσο για τις οικονομικές αποδοχές του, όσο και για τις οικονομικές υποχρεώσεις τόσο των ατόμων ξεχωριστά όσο και της σχέσης / γάμου.
  • Προγραμματισμός Εσόδων – Εξόδων.
  • Να μην εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα στη διαμόρφωση και διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού.
  • Συνεργασία συντρόφων και όχι αντιπαράθεση. Άλλωστε, το οικονομικό θέμα δεν είναι αγώνας δύναμης, αλλά συνύπαρξης.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ένα ζευγάρι τις οικονομικές δυσκολίες, αποτελεί ένα σημάδι για τη διάρκεια και την ποιότητα της σχέσης. Χρειάζεται να λειτουργεί ο κάθε σύντροφος όχι μόνο με βάση τις ατομικές του ανάγκες, αλλά με βάση τις ανάγκες του συνόλου που υπάγεται, της οικογένειάς του δηλαδή. Χρειάζεται να μπαίνουν προτεραιότητες και να συμφωνούνται από κοινού.