"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Ο Ρόλος της Ενσυναίσθησης

Ο Ρόλος της “Ενσυναίσθησης” στη σχέση του Ζευγαριού. 

της Γεωργίας Τριανταφύλλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Είναι άραγε εύκολο να μπω στη θέση του άλλου? Είναι άραγε εύκολο να προσπαθώ να νιώσω τι νιώθει ο άλλος? Είναι άραγε εύκολο να αναγνωρίζω το συναίσθημα του άλλου? Είναι άραγε εύκολο να είμαι ειλικρινής και να επικοινωνώ την κατανόησή μου?

 

με άλλα λόγια... Είναι εύκολο να μπούμε στον ψυχικό χώρο του άλλου και να μένουμε εκεί...να ζούμε προσωρινά στη ζωή του άλλου?

                                                                                                                                            

Τι σημαίνει όμως «Ενσυναίσθηση»? Η ενσυναίσθηση αποτελεί την ελληνική απόδοση της αγγλικής έννοιας «empathy». Είναι ένας όρος που συναντούμε στην ψυχολογία και στην ιατρική γενικότερα.

 

Ενσυναίσθηση λοιπόν είναι μια αρετή που μπορεί κάποιος να αντιλαμβάνεται με βιωματικό τρόπο τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων, ακόμα κι αν εκ πρώτης όψεως δεν τον αγγίζουν ή δεν τον αφορούν. Η ενσυναίσθηση μπορεί να φαντάζει απλή, ωστόσο δεν είναι. Είναι μια διαρκώς ενεργή κατανόηση, όχι τόσο των λέξεων, αλλά κυρίως των συναισθημάτων που συνοδεύουν τις λέξεις. Είναι η δυνατότητα να καταλάβουμε τη θέση του άλλου, το συναίσθημά του, την κατάσταση που βρίσκεται. Δε σημαίνει όμως ότι λυπούμαστε τον άλλο ή ότι έχουμε αρνητικά συναισθήματα. Είναι μια διαδικασία που «κοιτάμε με τα μάτια του άλλου», «μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου», και αυτό μας κάνει να είμαστε πιο ευαίσθητοι, και ίσως πιο ανεκτικοί σε κάποια θέματα.

 

Στη σύγχρονη κοινωνία, με τις υψηλές απαιτήσεις, πολύ άνθρωποι δοκιμάζουν εντάσεις, συγκρούσεις και δυσκολίες στις σχέσεις της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Ειδικά, οι ερωτικές και οι συζυγικές σχέσεις διαταράσσονται από διάφορα προβλήματα όπως, οι παρεμβάσεις τρίτων, προβλήματα επικοινωνίας, σύγχυση των ρόλων, δυσκολίες στην σεξουαλική ζωή, δυσκολίες στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, εξωπραγματικές προσδοκίες, κοινωνική αναγνώριση. Ενδεχομένως, άσχημες εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις, ανασφάλειες, φόβοι, ή ακόμα και τραυματικές εμπειρίες από την παιδική ηλικία, δεν επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε με καθαρότητα και υπομονή τόσο τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και το σύντροφό μας. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγάπη και ο αμοιβαίος σεβασμός (εφόσον υπήρχαν στη σχέση μας), δίνουν τη θέση τους στην απογοήτευση, στην οργή, στα αισθήματα παραμέλησης, στην αδιαφορία, στις αρνητικές κριτικές. Συχνά οι σύντροφοι νιώθουν ότι δεν καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον, ότι ο άλλος έχει υπερβολικές απαιτήσεις, και έτσι συνέχεια υπάρχουν παράπονα, αρνητική διάθεση συνεργασίας, επιθετική συμπεριφορά, σπασμωδικές αντιδράσεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ατομική και την συντροφική απομόνωση.

 

Για να βοηθήσουμε όμως πραγματικά τη σχέση μας, χρειάζεται να στραφούμε πρώτα προς τον εαυτό μας, να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία, να συνειδητοποιήσουμε τα δικά μας λάθη, τις δικές μας αδυναμίες και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε το σύντροφό μας. Αληθινή κατανόηση του συντρόφου μας, σημαίνει βιωματική συμμετοχή σε ότι νιώθει, σημαίνει να δούμε και να συναισθανθούμε την πραγματικότητά με τον τρόπο που εκείνος/εκείνη, την βλέπει και την αισθάνεται.

 

Επικοινωνώ δημιουργικά με τον σύντροφό μου σημαίνει τον συναισθάνομαι, τον νιώθω, τον εκτιμώ και αποδέχομαι με σεβασμό τα αισθήματά του, χωρίς να εξετάζω αν είναι σωστά ή λάθος, όταν του μιλάω και εκφράζω αυτό που νιώθω και πιστεύω, με στοργή και κατανόηση. Για να μπορέσω να καταλάβω τον άλλον αληθινά, πρέπει να «αδειάσω» από τον εαυτό μου και να «γεμίσω» από αυτόν, να τον αποδεχτώ χωρίς όρους.

 

Οταν κάποιος λοιπόν αισθάνεται ότι ο σύντροφός του νοιάζεται για εκείνον, ότι τον αγαπάει, είναι περισσότερο πρόθυμος να προσέξει και να προσπαθήσει να καταλάβει αυτό που του επικοινωνείται.

 

Μικρές Συμβουλές

  • Ακουσε προσεχτικά τις απόψεις, τις σκέψεις, τα θέλω, τα παράπονα, του συντρόφου σου χωρίς να διακόπτεις
  • Μπες στη θέση του
  • Δείξε απεριόριστη αποδοχή και συγχωρητικότητα
  • Μάθε να αγγίζεις τρυφερά και στοργικά τα συναισθήματά του
  • Αφησε τις αμυντικές συμπεριφορές και εξωτερίκευσε αυθεντικά τις σημαντικές για σένα αλήθειες.
  • Συγκεντρώσου στα λόγια του άλλου, στο συναίσθημά του, στη νοοτροπία του, για να καταλάβεις τις σκέψεις, τα αισθήματά του, τις αντιδράσεις του

 

Η ενσυναίσθηση λοιπόν φαίνεται να είναι και ίσως είναι, από τις πιο δύσκολες αρετές που έχει ο άνθρωπος, αλλά είναι και από τις πιο αποτελεσματικές. Μπορεί να φέρει αγάπη και αρμονία στις σχέσεις. Απαιτεί όμως να υπάρχει αληθινή αγάπη, αληθινό ενδιαφέρον για τον άλλο και για την σχέση. Απαιτεί έναν καινούργιο τρόπο έκφρασης και σκέψης. Απαιτεί αυτογνωσία, και ειλικρινή διάθεση κατανόησης.

 

Ενσυναίσθηση, Εκτίμηση, Σεβασμός, Αναγνώριση της προσφοράς του άλλου, είναι οι βασικές αρχές που μπορούν να στηρίξουν την ερωτική και την συζυγική σχέση κτίζοντας ένα καλύτερο μέλλον.

 

Αξίζει να προσπαθήσουμε...δε νομίζετε?