"Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων"

Περισσότερα...

"Ψυχόδραμα Παιδιών"

foto-akouo-to-paidi-mou

Περισσότερα...

"Νοητική Ενδυνάμωση"

noitiki endinamosi

Περισσότερα...

Μήπως μας φοβίζουν οι αλλαγές?

 

της Γεωργίας Τριανταφύλλου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Ψυχοθεραπεύτρια

 

Ενα από τα πιο σταθερά στοιχεία στη ζωή μας, είναι η Αλλαγή. Ακούγεται οξύμορο... αλλά για σκεφτείτε το καλύτερα. Πόσες φορές έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ασπροσδόκητες αλλαγές τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή?

 

Η έννοια της αλλαγής σαφώς δεν είναι ίδια για όλους. Σε μερικούς φαντάζει φιλική και σε μερικούς μοιάζει με ταινία τρόμου.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούμε να μην αλλάζουμε και να βασανιζόμαστε, λόγω του ότι νιώθουμε ασφαλείς σε μια κατάσταση.

Είναι ασφαλέστερη η εξοικείωση με το γνώριμο, με κάτι που κάνουμε χρόνια, με κάτι που έχουμε συνηθίσει. Μειώνει το ρίσκο και μας αφήνει δεμένους στην αδράνειά μας, προστατεύοντας τον εαυτό μας από νέες εμπειρίες ζωής. Τις περισσότερες φορές δεν μας ικανοποιεί, δε μας ευχαριστεί, αλλά μας περιφρουρεί από το φόβο, την απειλή του καινούργιου, τον δρόμο απέναντι σε άγνωστα μονοπάτια.

 

Μήπως όμως είναι καλύτερα να «βασανιστούμε» για λίγο χρονικό διάστημα και μετά να αλλάζουμε πορεία? Είναι σίγουρο ότι θα ταλαιπωρηθούμε λίγο, αλλά ο πόνος, ο φόβος, και η όλη διαδικασία της αλλαγής, θα ξεχαστούν όταν τα οφέλη θα εμφανίζονται σταδιακά και θα τα απολαμβάνουμε ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο.

 

Από τις αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τα θετικά στοιχεία, να τα χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε μελλοντικές αλλαγές αποτελεσματικότερα, με δυναμικό τρόπο, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και με επιτυχία.

 

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε την αλλαγή, ώστε να δοκιμάζουμε λιγότερη ένταση και περισσότερη ευτυχία (όπως κι αν την ορίζει ο καθένας μας) στη ζωή μας?

 

 • Καταγράφουμε τα γεγονότα. Προσπαθούμε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.
 • Γράφουμε τι θέλουμε να κάνουμε, πως θέλουμε να ζούμε. Οσο πιο σημαντικά είναι για μας τα θέλω μας, τόσο περισσότερο θέλουμε να τα επιτύχουμε. Φανταζόμαστε τη νέα μας ζωή.
 • Εστιάζουμε στο στόχο μας. Αν χρειάζεται, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, από κάποιο άτομο που θα μπορεί να μας ακούσει ανιδιοτελώς και με ανοιχτό μυαλό.
 • Το να αντιλαμβανόμαστε από νωρίς τις μικρές αλλαγές, μας βοηθάει να προσαρμοζόμαστε στις μεγάλες αλλαγές που πρόκειται να έρθουν
 • Να πιστεύουμε προκαταβολικά πως ότι συμβαίνει είναι για καλό και το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο
 • Προφυλάσσουμε την ψυχή μας. Σε μεταβατικούς καιρούς χρειάζεται να είμαστε ήρεμοι, να χαλαρώνουμε, να τρεφόμαστε σωστά

 

Να θυμάστε:

 

 • Είναι ασφαλέστερο να ενεργούμε, παρά να είμαστε άπραγοι
 • Ότι είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε τι θα κάναμε αν δεν φοβόμασταν
 • Η αλλαγή κατεύθυνσης μας βοηθάει να βρούμε νέους στόχους, φιλοδοξίες, να βρούμε μονοπάτια ευτυχίας
 • Οτι όταν ξεπερνάμε τους φόβους μας, αισθανόμαστε ελεύθεροι
 • Να μη χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία την αλλαγή ενός μέρους της ζωής σας, ώστε να αναστατώσετε ολόκληρη τη ζωή σας

 

«Η ζωή δεν είναι ίσιος και καλοστρωμένος δρόμος που τον ταξιδεύουμε ελεύθερα και ανεμπόδιστα. Είναι ένας λαβύρινθος από σκοτεινούς διαδρόμους, που μέσα τους πρέπει να βρίσκουμε διαρκώς το δρόμο μας, χαμένοι και μπερδεμένοι, πέφτοντας πότε – πότε σε αδιέξοδα. Πάντοτε όμως, αν έχουμε πίστη, θα ανοίξει μια πόρτα. Ισως όχι εκείνη που εμείς οι ίδιοι επιδιώκαμε αλλά μια άλλη που τελικά θα αποδειχθεί καλή για μας»

Α.j. Cronin